We leren niet enkel op school in een klasomgeving, maar ons hele leven lang en op verschillende manieren. Zo worden we vanaf 4 jaar groot gebracht met klassikaal onderwijs en een docent(e) voor de klas. Met de intrede van de computer in de jaren 90 is daar een leervorm bijgekomen die 't voor iedereen mogelijk maakt om onderwijs te volgen...E-Learning.

 

E-Learning staat voor elektronisch leren, en met de opkomst van het internet en de wereldwijde beschikbaarheid kan leerstof - bijvoorbeeld in de vorm van een instructievideos, PDF documenten of Powerpoint slides- overal ter wereld geraadpleegd worden en dat 24 uur per dag en 7 dagen per week... De huidige jeugd doet niets anders dan op youtube filmpjes bekijken omdat door het combineren van beeld en geluid direct je zintuigen geprikkeld worden en je er iets van kunt leren.

 

Elke leervorm heeft zijn sterke en zijn zwakke punten en dus ook e-learning. Uiteraard is deze leervorm goed te combineren met de bekende leervormen zoals de klassikale vorm, zelfstudie, coaching/mentoring tijdens een activiteit,, intervisie en nog vele anderen.

 

Veel organisaties zoeken naar manieren om nieuwe medewerkers snel in te werken en medewerkers die er er langer werken verder te ontwikkelgen.. maar hoe pak je zoiets nu aan?

 

Veel organisaties zagen e-learning als de leervorm waarmee al het leren gefaciliteerd kon worden... en met -betrekkelijk- lage kosten !

Ervaring leert dat dit zeker niet het geval is maar dat een combinatie van leervormen -de blended vorm- voor zeer goede resultaten kan zorgen.

 

Door de intrede van computers werd het ook makkelijker om de administratie rondom leeractiviteiten te doen. Denk hierbij aan communicatie van roosters naar leerlingen en docenten, communicatie rondom wijzigingen, reservering van lokalen, leermiddelen (beamers/labs etc). In het begin was die adminstratie ingeregeld via excel en outlook en docenten gebruikten Word voor de creatie van lesstof en Powerpoint voor presentaties in plaats van de overheadprojector met overheadsheets.

 

In Organisaties waar het leren ingeburgerd is, is ook overgegaan op het gebruik van een Leer Management Systeem, ook wel LMS genoemd. Dit systeem zorgt voor de hele administratie van leerstof, leeractiviteiten, leermiddelen alsook de communicatie naar de studenten en docenten. De opkomst en het gebruik van e-learning heeft ervoor gezorgd dat ook de LMS'en bij meer en meer bedrijven geimplementeerd werden. Veelal werd er een betaalde oplossing geimplementeerd maar tegenwoordig zie je met name de opensource oplossingen opkomen omdat ze qua performance en mogelijkheden niet onderdoen voor de betaalde oplossing.